O nama

Njemački poslovni klub je asocijacija osnovana 2021. godine.

Glavni cilj Kluba prilikom osnivanja bilo je da olakša i pomogne njemačkim privrednicima prilikom poslovanja i investiranja u Crnoj Gori.

Članstvo Kluba čine sva značajnija njemačka preduzeća prisutna u Crnoj Gori, kao i veliki broj crnogorskih kompanija koje sarađuju ili žele da sarađuju sa njemačkom privredom. Jedna od važnijih aktivnosti Kluba je povezivanje njemačkih privrednika sa privrednim faktorima koji djeluju u Crnoj Gori.

Kao svoje glavne ciljeve i karakteristike ističemo prijateljske veze, koje služe kao osnova dobre poslovne saradnje među članovima, saradnju sa državnim organima Crne Gore i Slovenije, saradnju sa privrednim komorama i poslovnim udruženjima, informisanje članova o promjenama i dopunama zakona, prosljeđivanje informacija o mogućnostima ulaganja u Crnu Goru i Njemačku, zaštitu interesa svojih članova i naravno društvenu odgovornost.

Sve ovo doprinosi da mnoge njemačke i crnogorske kompanije sve više prepoznaju svoj interes u saradnji sa nama i izražavaju želju da nam se i zvanično pridruže.

Osnivači

Aleksandra Popović

Predsjednik Upravnog odbora i Predsjednik Udruženja
Aleksandra Popović je predsjednica Odbora direktora Lovćen banke AD Podgorica. Od početka rada Banke u avgustu 2014. godine do oktobra 2016. godine, pored članstva u Odboru direktora, obavljala je i funkciju glavnog izvršnog direktora. Aleksandra Popović rođena je u Titogradu (današnjoj Podgorici) i potiče iz ugledne crnogorske porodice. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore 1990. godine. Učestvovala je u osnivanju nekoliko finansijskih projekata u Crnoj Gori tokom protekle dvije i po decenije. Pokretač je ideje Lovćen banke i njen je osnivač. Vođena vizijom da učestvuje u održivom ekonomskom razvoju i doprinese boljim životnim uslovima svoje zemlje, uz želju da iskoristi bogato iskustvo na poslovima ugovaranja i povlačenja kreditnih linija iz inostranih izvora, a u cilju finansiranja crnogorskih projekata, sa posebnim osvrtom na podršku SME sektoru, Aleksandra Popović je, uz podršku njemačkog DEG-a (KfW grupa) - jedne od najvećih investicionih i razvojnih institucija, kao i domaćih uspješnih kompanija i poslovnih ljudi, učinila da 2014. godine mikrokreditna finansijska institucija MFI Kontakt preraste u Lovćen banku. Uz konstantan rad na profesionalnom usvršavanju, tokom bogate bankarske karijere, Aleksandra Popović je svoju energiju i snagu usmjeravala na promociju crnogorske ekonomije i bankarstva na brojnim međunarodnim konferencijama i panelima, uspostavljanje partnerstava i saradnje sa reputabilnim međunarodnim finansijskim institucijama, nove razvojne projekte, među kojima se ističe rad na uspostavljanju Crnogorske komercijalne banke kao značajnog bankarskog brenda, koordinacija komunikacije u strateškom procesu prodaje Crnogorske komercijalne banke mađarskoj OTP banci, članstvo u Bordu direktora Crnogorske komercijalne banke, upravljanje i rukovođenje poslovanjem Mikrokreditne finansijske institucije Kontakt. Bankarskoj karijeri Aleksandre Popović, koja je započela 2001. godine, prethodio je desetogodišnji rad u drugim kompanijama, koje su se bavile telekomunikacijama, marketingom i promocijom, od kojih izdvajamo i angažman u JP PTT Saobraćaja Crne Gore, gdje je bila na poziciji Savjetnika za međunarodno poslovanje. Aleksandra Popović je predsjednik prvog Njemačkog poslovnog kluba u Crnoj Gori i predsjednik je Upravnog odbora Udruženja.

Stjepan Udovičić

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma
Stjepan Udovičić posjeduje bogato međunarodno iskustvo rada na rukovodećim pozicijama u telekomunikacionoj i medijskoj industriji širom svijeta, u SAD-u, Aziji, Africi i Evropi, a uz upućenost u globalne telekomunikacijske trendove odlično poznaje i regionalno tržište telekomunikacija. Diplomirao je ekonomiju, završio je MBA iz oblasti marketinga, a magistar je i u oblasti informacionih sistema na univerzitetu u Liverpulu u Velikoj Britaniji

Milan Marić

Izvršni direktor Axians Crna Gora
Milan Marić je kao diplomirani inženjer elektronike karijeru započeo 1982. godine u RTVCG gdje je obavljao funkciju rukovodioca održavanja studijske tehnike TVCG. Karijeru je nastavio u IT sektoru u slovenačkoj firmi Iskra Delta. Rukovodio je IT sektorom u Lutriji CG od 1996. Postao je izvršni direktor S&T Crna Gora d.o.o., preduzeća koje je 2002. godine osnovala austrijska firma S&T AG Wien. Vodio je strateške IT projekte S&T u Crnoj Gori : Sertifikaciono tijelo Vlade CG i Pošte CG, eGovernment Vlade CG, elektronska identifikacija birača, Socijalni karton SWIS, stručno osposobljavanje visokoškolskih nezaposlenih kadrova, Government service bus, projekat novih elektronskih dokumenata stanovnika CG. Sada je izvršni direktor Axians Crna Gora, kompanije koja je dio Axians-a, ICT brenda kompanije VINCI Energies. Član je prvog crnogorskog IT klastera. Član je više privrednih asocijacija u CG: PKCG, AMCHAM, austrijski privredni klub itd...

Siniša Milutinovic

Izvršni direktor DHL Montenegro
Sinisa Milutinovic, 4.11.1960 Cetinje. Prebivaliste: Petrovac na Moru<br /> Diplomirao na Pravnom fakultetu Beograd 1983. Radno iskustvo u turistickoj agenciji Yugoturs Budva od 1984 do 1989. Yugotours London od 1989 do 1991. Od 1992 do 2000 na Kipru u turistickim agencijama Mediterranean Choice Holidays I Groutas Tours. Od 2001. do 2002. Atina – Travel Way Cruises and Tours Od 2002. do danas zaposlen kao izvrsni direktor za DHL Express.

Željko Uljarević

Porijeklom iz prelijepog Herceg Novog gdje i dalje uziva u blagodetima Mediterana.<br /> Nakon desetogodisnjeg boravka i skolovanja u Njemackoj diplomira 1984 na Filozofskom Fakultetu u Novom Sadu. Prva poslovna iskustva stekao u turizmu, INEX-Turist Igalo i Institut Igalo, gdje pokriva rukovodece pozicije. Od 1999 do 2001 nastavlja angazman u okviru USAID/FLAG programa sa fokusom na poslovni konsalting i bankarstvo (Opportunity Bank). Pocev od 2001 rukovodi ekonomskim programima njemackog DEG-a - “Masterplan razvoja turizma” i KFW Banke u Crnoj Gori. Ovdje stice bogato iskustvo u implementaciji infarstrukturnih projekata u oblasti energetike, komunalnih djelatnosti, kao i finansijskog sektora.