Milatović – Veber: Intenzivirati ekonomsku saradnju Crne Gore i Njemačke

Ministar ekonomskog razvoja mr Jakov Milatović sastao se sa ambasadorom Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, Nj.E. Robertom Veberom. 
Milatović je upoznao sagovornika sa radom i novom organizacijom Ministarstva na čijem je čelu, ali i sa izazovima sa kojima se susrijeće administracija. Ministar je otvorio pitanje regionalne ekonomske integracije kao važnog aspekta daljem napredovanju ka članstvu u Evropskoj uniji. Tom prilikom Milatović je predočio ambasadoru Veberu napore koje ministarstvo konstantno ulaže kako bi do kraja januara bio usvojen novi paket mjera podrške privredi, ali i probleme funkcionisanja Agencije za zaštitu konkurentnosti.
Ambasador Veber se zahvalio ministru na prijemu i poželio mu uspješan rad. On je istakao da su pandemija korona virusa i ekonomski oporavak glavni izazovi sa kojima se suočavaju sve zemlje svijeta, ali isto tako da će Njemačka ambasada biti partner Crnoj Gori za rješavanje istih. Ambasador je kazao da Crna Gora kao lider u regionu treba da pronađe oblasti u kojima može ostvariti progres misleći najprije na zelenu energiju i proizvodnu industriju, kao i na kreiranje povoljnog ambijenta za poslovanje kako bi privukla strane kompanije ali i zadržala svoj obrazovni kadar i smanjila odliv talenata. 

Na sastanku je ocijenjeno da će se intenzivirati ekonomska saradnja Crne Gore i Njemačke ambasade kroz sastanke sa biznis zajednicom, ali i osnivanjem Njemačkog biznis kluba u Crnoj Gori. Takođe sagovornici su se saglasili da njemačka ekspertiza može dati doprinos u rješavanju pitanja Agencije za zaštitu konkurentnosti. Intenziviranju saradnje između Njemačke i Crne Gore u ovoj oblasti pomaže već potpisan Memorandum o razumjevanju između njemčkog Saveznog ministarstva privrede i energetike i crnogorskog Ministarstva ekonomskog razvoja u ovoj oblasti.Leave a Reply