FORMIRAN „ODBOR ZA TURIZAM I POSLOVNO OKRUZENJE“ NJEMAČKO-CRNOGORSKOG POSLOVNOG KLUBA

Imajući u vidu značaj turizma za privredni razvoj Crne Gore i sagledavajući ga kao razvojnu šansu, Njemačko-crnogorski poslovni klub (DMW) je osnovao Odbor za turizam  i poslovno okruženje.

Zadatak ovog novoformiranog tijela je dalje povezivanje naše dvije zemlje, poslovnih subjekata i građana, kroz unapređenje poslovnog ambijenta.

Ovo podrazumijeva kreiranje novih prilika, prije svega u oblasti turizma. Kroz set planiranih aktivnosti, predviđen je podsticaj turizma kao strateške privredne grane, s akcentom na smanjenje sezonalnosti,  povećanje turističkog prometa i osnaživanje investicionog ambijenta.

Članovi DMW Odbora za turizam su renomirani stručnjaci iz oblasti biznisa i turizma, i to: Aleksandra Popović, koja je ujedno i predsjednica DMW Poslovnog kluba, Željko Uljarević, Predsjednik Odbora, te Michael Bader, Dr. Wolfram Zeihe i Aleksandra Gardašević-Slavuljica.  

Tokom prve sjednice DMW Odbora za turizam, otvorena su brojna pitanja. U fokusu su bili „energetski turisti“ sa tržišta Njemačke i zemalja Zapadne Evrope. Ovo je nova kategorija putnika koja se izdiferencirala usled aktuelne energetske krize. Njihova tendencija je da zimu provedu na atraktivnim turističkim destinacijama, vodeći računa o smanjenju troškova života, uključujući suzbjanje energetske potrošnje u matičnim zemljama. Dakle, u pitanju su turisti zainteresovani za duži boravak, posebno u periodu tokom zimske sezone i ljetnje predsezone.  DMW Odbor za turizam je definisao izazove u vidu zakonskih odredbi za boravak turista iz Zapadne Evrope na period duži od 90 dana, pa će u smislu podsticaja turističkih kretanja ove ciljne grupe, dati i predloge rešenja.

Aleksandra Popović, članica Odbora i predsjednica DMW Poslovnog kluba je istakla: „Raduje me inicijativa usmjerena ka daljem povezivanju Crne Gore sa njemačkim turističkim tržištem. Trudićemo se da damo doprinos u što boljem pozicioniranju naše destinacije na njemačkom tržištu, prepoznatom po svom izuzetnom emitivnom potencijalu i visokoj potrošnjom po turisti. Smatram da je ključ daljeg crnogorskog turističkog razvoja upravo u orjentaciji ka visokoplatežnim emitivnim tržištima i povećanju dužine boravka gostiju.“ 

Željko Uljarević, predsjednik DMW Odbora za turizam je naglasio da su brojni potencijali koji se moraju iskoristiti kroz osnaživanje poslovno-turističkih veza Crne Gore i Njemačke. „Njemački investitori i turisti su u stalnoj potrazi za novim prilikama. Naš cilj je da predstavimo Crnu Goru kao atraktivnu turističko-investicionu destinaciju. Naši potencijali su brojni, destinacija nedovoljno istražena, pa je želimo prezentirati kroz jake poslovne veze koje ima Njemacko-crnogorski poslovni klub. Jedan od nasih ciljeva jeste i povecanje broja turista iz SR Njemacke za „15% do 2025“.

Nas angazman vidimo kao dio unapredjenja ukupnog turistickog proizvoda Crne Gore i nasa namjera jeste, da kroz razradu ideja i konkretnih prijedloga turistickim poslenicima i relevantnim drzavnim institucija damo svoj skromni doprinos.“Leave a Reply