DMW – Preporuka za oblast turizma

Inicijativa: boravak stranih turista “uslijed energetske krize” produziti na period do 180 dana

A)    Trenutne okolnosti:

“Njemacko – Crnogorski” poslovni klub” smatra da postoji znacajan interes narocito gradjana sa sjevera Evrope da zimu provedu u destinacijama sa umjerenijom klimom, kako bi umanjili znacajno povecane troskove energije u zapadnoj Evropi. Za Crnu Goru ova okolnost predstavlja priliku da privuce tkzv. “turiste uslijed energetske krize

Medjutim “Zakon o strancima” ogranicava izdavanje turistickih viza (C-viza) na 90 dana (clan 17. Zakona o strancima). U skladu sa tim bezvizni boravak gradjana EU jeste ogranicen na 90 dana (clan 1. Odredbe o viznom rezimu).

B)    Prijedlog:

Clan 28. Zakona o strancima pruza mogucnost lokalnim odjeljenima MUP-a da C-vizu iz humanitarnih razloga produze, ukoliko strani drzavljanin prije isteka roka od 90 dana podnese odgovarajuci zahtjev. Kao brzo i jednostavno rjesenje predlazemo da Ministarstvo unutrasnjih poslova – podzakonskim aktom ili administrativnom uredbom – izda uputstvo policiji da C – vizu produzi na rok do ukupno 180 dana, ukoliko su ispunjeni slijedeci uslovi:

  • da podnosilac zahtjeva izrazi zelju da produzi boravak u Crnoj Gori kako bi umanjio ukupnu potrosnju energije (“humanitarni razlozi”)
  • da podnosilac zahtjeva prilozi rezervaciju smjestaja u zakonski registrovanom smjestaju ili ugovor o zakupu stana ovjeren od strane notara – za dodatni period svog boravka
  • da podnosilac zahtjeva dostavi dokaz da raspolaze sa sredstvima dovoljnim za ostatak svog boravka (depozit u banci koji se trazi od privremenih rezidenta)

C)    Prednosti za Crnu Goru:

  • Priblizavanje EU –prihvatanje “turista uslijed energetske krize” Vlada moze predstaviti kao svoj doprinos da se ublazi energetska kriza u EU, tj. za gradjane sjevernih clanica EU nije potrebno obezbijediti odgovarajucu energiju.
  • Podrska izdavaocima privatnog smjestaja – povecanje popunjenosti posebno u podsezoni
  • Jednostavna primjenaBez izmjene bilo kog zakona.
  • Podzakonski akt ili administrativna uredba od strane MUP-a definisu primjenu clana 28. Zakona o strancima.
  • Fleksibilnost – ovu mjeru je moguce ukinuti u svakom trenutku
  • Bez dodatnih troskova – za drzavu i poreske obveznike

Pripremio “Odbor za turizam i poslovno okruzenje” Njemacko – Crnogorskog poslovnog kluba.

Podgorica 13.11.2022 godineLeave a Reply